HASTALIKLAR

ALS Nedir

Alzheimer Nedir

Ameliyat Sonrası Bakım

MS Nedir

Parkinson Nedir

Pick Hastalığı Nedir

Parkinson Nedir

Parkinson Nedir?

Parkinson beyinde 'dopamin' üreten beyin hücrelerinin yeterli miktarda dopamine üretilemez hale gelmesiyle ortaya çıkan, kronik nörolojik bir hastalıktır. Yaşın ilerlemesiyle beyinde dopamin salgılayan hücrelerin azalması veya hasara uğramasıyla ortaya çıkan hastalık, hareket bozukluklarına ve istem dışı hareketlere yol açıyor. Hastalık ellerde ve ayaklarda titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik ve yürüme güçlüğü ile karşımıza çıkmaktadır.

 

 

Parkinson Nasıl Tedavi Edilir?

Parkinson hastalığı kronik ve ilerleyici bir hareket bozukluğudur, yani semptomlar zaman içinde ilerlemeye devam eder. Dopamin eksikliği ilerledikçe Parkinson hastalığı da ilerler ve kişinin hareketlerini kontrol edememesine neden olur.

 

Parkinson hastalığının tedavisinde esas amaç hastanın aktif, bağımsız, kendi başına işini yapabilen hale gelmesini sağlamaktır. Günümüzde net bir tedavisi yoktur. Ancak kullanılan sınırlı sayıdaki ilaçlar  ile semptomların kontrol altına alınması hedeflenir. Akıllı egzersiz uygulamaları, denge egzersizleri ve yaşam tarzı değişiklikleri faydalı olabilmektedir. Konuşma bozukluğu gelişen hastalarda konuşma ve dil terapistlerinin de faydası olabilmektedir.

Cerrahi tedavi genellikle ilk tercih yolu değildir. Ancak hastalık düzeltilemiyorsa, semptomlar ilaç kullanımı ve yapılan rehabilitasyona rağmen işe yaramıyorsa uygulanabilir. Tek taraflı belirtilerin olduğu hastalarda genellikle yakma yöntemi tercih edilirken, çift taraflı tutulumu olan hastalarda beyin pili takılması tercih edilebilmektedir.

 

Parkinson Hasta Yakınlarına Öneriler

  1. Hastanın durumunu kabullenmesi ve aile bireyleri ve yakın çevresiyle olan ilişkilerinin yeni durumdan etkilenmemesi için olumsuz olan tüm tavır ve düşüncelerden uzak durulmalıdır.
  2. Hastalığın ilk evrelerinde kişi kendi işini kendisi görebilse de ilerleyen zamanlarda bir takım aktivitelerini yapamayacak hale gelebilir. Bu süreci uzatmak için hastanın ilaçlarının düzenli alınması, sağlıklı beslenmesi için uygun diyet programına uyulması, günlük yürüyüşlerde hastaya eşlik edilmesi önemlidir
  3. Genellikle Alzheimer ile karıştırılan bu hastalıkta hem hasta hem de hastaya bakan yakınının doğru bilgilendirilmesi çok önemlidir. Bu nedenle hastaya bakan yakını olarak siz doktoru ile sürekli iletişimde olup, seyir ile ilgili gelişmeleri hastanızla sağlıklı bir şekilde paylaşmalısınız.
  4. Parkinson hastalarına özel bazı egzersiz tedavileri bulunmaktadır. Size en yakın merkezde bu gibi grup terapilerine katılım sağlayabilirsiniz. Bu hastalığı ciddi oranda yavaşlatacaktır.
  5. Sabahları hastanız yataktan kalkmakta zorluk çekiyorsa bir takım esneme hareketleri ile ona yardımcı olabilirsiniz. Bu egzersizler hakkında ayrıntılı bilgiyi doktorunuzdan edininiz.
  6. Hastalığın evresine göre gerekli hallerde evinizde düşme çarpma gibi kazalara neden olabilecek eşyaları yeniden düzenleyin.

Hastanızı sevdiğinizi, ona bakmaktan rahatsız olmadığınızı, ellerinizi yumuşak bir şekilde tutmak, saçlarınızı nazik bir şekilde taramak, yanaklarını okşamak onu ne kadar sevdiğinizi gösterir.

Bizimle İletişime Geçin
HEMEN ARA
WHATSAPP